artikel DWT april 2013

VIP-jeugdboekenreeks:

Puberteitsperikelen en praten, veel praten

          17/04/2013                  –        Stuart Rahan

VIP in dWT

 

 

 

 

 

 

dWT foto / Stuart Rahan – Schrijfster Merlien Welzijn signeerde in oktober vorig jaar de eerste twee VIP-boeken in de lange reeks die in de pen zit. Vrijdag verschijnt deel drie ‘Mijn moeder heeft een date’.-.

ROTTERDAM –        De kinderboekenreeks VIP, afkorting voor Very Import Puber, gaat over de opgroeiende pubers Robert en Anna. Zij zijn niet alleen de hoofdrolspelers maar staan tegelijk symbool voor pubers in een moderne samenleving met klassieke perikelen als verliefdheid, jeugdpuistjes en problemen thuis en op school.

De aangewakkerde hormonen, die gieren door de jonge onrustige lichamen, worden niet altijd door de omgeving op hun juiste waarde geschat.

Referentie

Schrijfster Merlien Welzijn (1973), bedenker van het VIP-verhaal, studeerde Engelse taal en letterkunde. In het dagelijks leven is zij ook moeder van twee jonge kinderen, die mede inspireren bij de gedachtevorming van haar nieuwe serie jeugdboeken.

Enkele jaren geleden verscheen in beperkte oplage haar autobiografie ‘De Blauwe Boom’. Zij gaat terug naar haar jeugdjaren waarin opgroeien in een eenouder gezin met haar vader als de spil, centraal staat. Die periode blijkt ook een dankbare referentie voor de VIP-reeks.

Twijfeltieten

Krullenbol Robert is dertien en zijn slobbertruien dragende vriendinnetje Anna met blonde lokken is veertien. Anna is een keertje blijven zitten en wordt door de rest van haar klas beschouwd als een freak. Zowel Robert als Anna heeft gescheiden ouders wat ze eerder naar elkaar toe trekt en hun band versterkt.

Robert blijft achter bij zijn moeder, terwijl zijn vader een jaar op wereldreis is ter bezinning. Anna woont alleen met haar vader nadat haar moeder vanwege depressieve buien in een inrichting is beland.

De pesterijtjes op school versterken hun band alleen maar. Robert die in eerste instantie niks van ‘twijfeltieten’ oftewel meisjes wilt weten, wordt ineens geconfronteerd met gevoelens die hij niet onder controle heeft: hij wordt verliefd op Anna. Hij kan deze gevoelens niet verklaren tot hij het aandurft om er met zijn moeder over te praten. Het praten over gevoelens en andere onzekerheden maakt een wezenlijk onderdeel uit van de relaties die de hoofdpersonen hebben met hun ouders en leerkrachten; volwassenen die als beschermers optreden als het kind twijfels heeft.

Derde VIP

Naar elkaar toe maken zij de belofte om hun relatie alle kansen van slagen te gunnen en deze niet te laten eindigen zoals die van hun ouders. Dat slechte voorbeeld van hoe relaties kunnen mislukken, hoeven zij in ieder geval niet over te nemen. ‘Tijd voor nieuwe vrienden’ en ‘Blijf van mijn vriendin af’ zijn de eerste uit een lange reeks kinderboeken.

Jonge belangstellende pubers krijgen de spannende mogelijkheid een bijdrage te leveren aan de inhoud van het volgende boek. Schrijfster Welzijn biedt haar jonge lezers de kans via de site www.veryimportantpuber.nl ideeën en persoonlijke twijfels op te sturen, die bij geschiktheid in de volgende aflevering besproken worden. Het derde deel van VIP komt deze week uit.-.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *