VIP schrijfworkshop IJsselcollege

Als onderdeel van hun middag van de Jonge Jury nodigde het IJsselcollege mij uit voor het geven van een schrijfworkshop. Eerder was ik er al eens geweest voor een VIP gastles. Vandaag ontmoette ik 50 tweede brugklassers van de Mavo, Havo en het VWO. Toen enkele dames zagen hoe het lokaal door mij werd opgetuigd voor de workshop hadden ze er spijt van dat ze van te voren niet wisten dat het zo leuk zou worden. Ze gingen gauw nog even regelen dat ze alsnog mee mochten doen:

Verrast kwamen de deelnemers het lokaal binnen en keken hun ogen uit. Al gauw was het lokaal gevuld en gingen we aan de slag in tweetallen. Maar niet nadat de nodige foto’s met de aanwezige smartphones gemaakt waren. Toen ging alles weer op stil en in de tassen. In kleine stappen werkte iedereen van enkele steekwoorden om de ander te beschrijven naar een flat character. Dat is een personage die slechts globaal beschreven is. Vandaaruit zetten we de stap naar een round character door het personage in een context te plaatsen en hem een ontwikkeling door te laten maken.

Veel VIPs hebben zichzelf verrast. Ze hadden van te voren geen idee dat ze in staat zouden zijn om binnen 45 minuten een personage te creëren. 🙂

Er waren ook andere workshops. Er konden bijvoorbeeld sieraden gemaakt worden, en er kon gegamed worden. In de lounge hoek kwam ik VIP boeken tegen. Hoe cool is dat?!

VIP lounge

Als dank voor deze spetterende middag kreeg ik lachende gezichten en een bos bloemen. De school stelde enkele VIP boeken beschikbaar aan leerlingen die zich voor de Jonge Jury hadden ingezet. De VIPs die tijdens mijn workshop de mooiste personages hebben bedacht en uitgewerkt winnen ook een VIP boek. Gesigneerd en wel. Intussen zijn de namen van de winnaars bekend: Jakko en Sappho. Gefeliciteerd!Jullie boeken zijn onderweg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *